Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Aanvaring voor de kust van Denemarken. Lessen uit de aanvaring tussen de Helge en de Wild Cosmos
Aanvaring op zee nabij Denemarken Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid
Aanvaring op zee nabij Denemarken Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid

Aanvaring voor de kust van Denemarken. Lessen uit de aanvaring tussen de Helge en de Wild Cosmos

Status : Afgerond

Op 9 september 2022 vond nabij Denemarken een aanvaring plaats tussen het Nederlandse vrachtschip Helge en het vrachtschip Wild Cosmos varende onder de vlag van de Bahama’s. Door de aanvaring raakte het vrachtschip Helge zwaar beschadigd. De bemanning van de Helge moest het schip verlaten. Bij het voorval is niemand ernstig gewond geraakt.

Bridge Resource Management niet optimaal toegepast

De aanvaring ontstond doordat de eerste stuurman van de Wild Cosmos de Helge niet heeft waargenomen. De eerste stuurman van de Helge had de Wild Cosmos wel gezien, maar de eerste stuurman ging er vanuit dat de Wild Cosmos geen gevaar voor een aanvaring vormde. Op beide schepen bestond de brugbezetting uit één persoon en ontbrak de tijdens de donkere uren verplichte extra uitkijk. Daarnaast is er op beide schepen niet voldoende gebruik gemaakt van alle op  de brug aanwezige hulpmiddelen.

Goed zeemanschap

De aanvaring van de Wild Cosmos en de Helge is vergelijkbaar met eerdere aanvaringen waar de Onderzoeksraad over heeft gerapporteerd.

Het is voor zeevarenden van belang zich bewust te blijven van de menselijke beperkingen. Juist wanneer de indruk bestaat dat alles onder controle is, schuilt het gevaar dat een situatie niet naar waarde wordt ingeschat. Factoren die hieraan kunnen bijdragen zijn bijvoorbeeld slaapgebrek, monotonie, afleiding, verstoring van het dag- en nachtritme en het alleen wachtlopen.

Het besef van deze beperkingen is één van de essenties van goed zeemanschap. Weten dat je niet altijd alles tijdig kunt onderkennen moet onderdeel vormen van een professionele beroepshouding. Juist daarom is het van belang de juiste brugbezetting te hebben, zeker tijdens de donkere uren en om proactief en correct gebruik te maken van beschikbare technologische middelen en apparatuur die aan boord beschikbaar zijn om de zeevarenden te ondersteunen.

Gerelateerd nieuws

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.