Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Voorlopig rapport rond neergestorte Blackshape S.p.A. BS 115

De vliegtuigtypes Blackshape BS 115, BK160, BK160-200 en BK-160TR mogen voorlopig niet vliegen, blijkt uit een luchtwaardigheidsaanwijzing (Airworthiness Directive) van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) van 18 maart 2024. 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar een ongeval waarbij een Blackshape BS 115 betrokken is. Op 28 juni 2022 stortte dit vliegtuig neer in het Zwarte Meer. Het onderzoek van de Onderzoeksraad loopt nog. De aanwijzing van EASA en een dodelijk voorval in Maleisië van 13 februari 2024 maken dat de Onderzoeksraad nu een voorlopig rapport publiceert.

Over het voorlopig rapport

In het voorlopig rapport staat een update over het lopende onderzoek. In het rapport is feitelijke informatie over het verloop van de vlucht, onderzoek van het vliegtuigwrak en uitgevoerde tests opgenomen. 

Over het onderzoek van de Onderzoeksraad

Het onderzoek van de Onderzoeksraad richt zich op het achterhalen van oorzaken en van onderliggende factoren die tot het neerstorten hebben geleid. Op dit moment wordt onder andere verder onderzoek gedaan naar de brandschade en specifieke onderdelen van het vliegtuig. Het onderzoek  bevindt zich in de analysefase. Het eindrapport zal te zijner tijd worden gepubliceerd op de onderzoekspagina.

Het voorval in het kort

Op 28 juni 2022 stegen een instructeur en een leerlingpiloot op vanaf Lelystad Airport voor een trainingsvlucht. Radargegevens laten zien dat het vliegtuig ongeveer 23 minuten na het opstijgen daalt, waarna het toestel neerstortte in het Zwarte Meer, een meer op de grens van Flevoland en Overijssel. Het vliegtuig is door de impact zwaar beschadigd en beide inzittenden hebben de crash niet overleefd. Het vliegtuigwrak werd uit het meer geborgen.

Het onderzoek  bevindt zich in de analysefase. Het eindrapport zal te zijner tijd worden gepubliceerd op de onderzoekspagina.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.