Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Verplichte back-up in lenssystemen op vissersschepen moet zorgen voor meer veiligheid

De minister van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een wettelijke verplichting voor een back-up in lenssystemen op vissersschepen. Dit moet zorgen voor meer veiligheid op de schepen. Aanleiding voor de maatregel is het rapport ‘Viskotter zinkt door falend lenspompsysteemvan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarin de Raad onderzoek deed naar een gezonken viskotter voor de Franse kust in 2020. 

De minister wil een back-up in lenssystemen en adequate brugalarmering bij het uitvallen van een lenspomp verplicht stellen voor vissersschepen. De verplichting zal naar verwachting in 2024 gereed zijn voor vissersschepen tot 24 meter. In een later stadium worden ook de regels voor vissersschepen groter dan 24 meter aangepast.

In het onderzoek concludeerde de Raad dat de viskotter in 2020 was gezonken door een aaneenschakeling van falende barrières, zoals een falende lenspomp zonder back-up. Om de veiligheid op vissersschepen te verbeteren deed de Onderzoeksraad aanbevelingen aan de eigenaar van het schip, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, de Stichting Sectorraad Visserij en een aantal internationale brancheorganisaties Visserij.

Kijk voor de volledige reactie van de Onderzoeksraad op de opvolging van de aanbevelingen en de reactie van de aanbevelingspartijen op de onderzoekspagina Viskotter zinkt door falend lenspompsysteem’.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.