Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Veiligheid vliegen boven conflictgebieden eist voortdurende aandacht

Risico’s vliegen over conflictgebieden beter beheerst

De Onderzoeksraad heeft het onderzoek ‘Veilige vliegroutes. Reageren op escalerende conflicten’ gedaan in reactie op een verzoek van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, om te reflecteren op de aanbevelingen uit het MH17 Crash Report. In het onderzoek doet de Raad aanbevelingen gericht op het verbeteren van de risicobeoordelingsmethodiek, het ontwikkelen van criteria voor het sluiten van het luchtruim boven conflictgebied, het versnellen van het delen van informatie en de besluitvorming op Europees niveau, en de mogelijkheid voor de Nederlandse overheid om luchtvaartmaatschappijen te adviseren of te verbieden boven conflictgebied te vliegen. Door op deze niveaus verbeteringen door te voeren, kunnen risico’s van vliegen over conflictgebieden beter worden beheerst, zodat passagiers en bemanning kunnen vertrouwen op een veilige vlucht.

Niet uitbreiden mogelijkheden opleggen vliegverbod politieke afweging

In zijn eerste aanbeveling spoorde de Raad de minister van IenW aan om te overwegen het instrumentarium uit te breiden, zodat de minister de mogelijkheid krijgt om Nederlandse luchtvaartmaatschappijen te adviseren of te verbieden om boven buitenlands conflictgebied te vliegen. De minister laat in zijn reactie zien verschillende factoren te hebben afgewogen, maar komt tot het besluit om niet zijn instrumentarium uit te willen breiden. De Raad concludeert dat de minister met name een politieke afweging maakt, waarbij de Raad opmerkt de onderbouwing van de minister ten dele onbevredigend te vinden.

De eerste stappen die partijen hebben gezet om de andere aanbevelingen op te volgen zijn veelbelovend. Het is belangrijk dat partijen zich blijven inspannen om de opvolging van de aanbevelingen verder te voltooien.

Kijk voor de volledige reactie van de Onderzoeksraad op de opvolging aanbevelingen de onderzoekspagina ‘Veilige vliegroutes. Reageren op escalerende conflicten’.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.