Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Onderzoeksraad vraagt feitenonderzoek OM op

Op 28 september 2017 heeft de Onderzoeksraad het rapport ‘Mortierongeval Mali’ gepubliceerd. Dit onderzoek betrof een dodelijk ongeval tijdens een mortiergranaatoefening die op 6 juli 2016 plaatsvond in Mali. Twee Nederlandse militairen kwamen hierbij om het leven en een derde militair raakte ernstig gewond.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte op 8 februari 2021 bekend dat hij besloten heeft om niet tot strafrechtelijke vervolging over te gaan van individuele defensiemedewerkers. De reden hiervoor is dat volgens het OM de feitenonderzoeken van de verschillende onderzoeksinstanties niet eensluidend zijn over de technische toedracht van het vroegtijdig ontploffen van de mortiergranaat. Het betreft het feitenonderzoek van de Onderzoeksraad en dat van de Koninklijke Marechaussee (KMar) in opdracht van het OM.

Naar aanleiding van vragen van het radioprogramma Argos en in het kader van zijn eigen kwaliteitsbewaking hecht de Onderzoeksraad er belang aan na te gaan of er relevante nieuwe feiten zijn. Om die reden vraagt de Onderzoeksraad bij het OM het voor de Onderzoeksraad onbekende, tweede feitenonderzoek van de KMar op. Hiertoe wordt het onderzoek heropend.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.