Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Aanpak cybersecurity heeft versnelling nodig

In 2021 deed de Raad verschillende aanbevelingen aan overheidspartijen en het bedrijfsleven. De eerste aanbeveling is erop gericht om op korte termijn de responscapaciteit te vergroten. De zes andere aanbevelingen hebben als doel om een systeem te laten ontstaan waarbinnen fabrikanten en afnemers voortdurend werken aan het veiliger maken van software.

Aanbevelingen herkend

Uit de reacties op het onderzoeksrapport blijkt dat het kabinet en het bedrijfsleven het belang van een verbeterde aanpak voor cybersecurity herkennen. De Raad vindt het hoopvol dat de partijen verschillende intenties uitspreken en acties benoemen die ze (gaan) ondernemen. Het gaat echter  meerdere jaren te duren (tot 2026) tot de acties zijn uitgevoerd. De Raad roept partijen op om te komen tot een voortdurende versnelling van het handelen om de digitale veiligheid te vergroten.  

Snellere actie nodig

Het kabinet laat zien dat het de mogelijkheid om alle potentiële slachtoffers van cyberdreigingen te waarschuwen zo snel mogelijk wil realiseren. Fabrikanten van software komen nog niet collectief in actie, zij wijzen vooral naar de verantwoordelijkheid van de afnemer en het ontbreken van een gelijk speelveld. Het is op dit moment nog niet duidelijk welk effect Europese wet- en regelgeving zal hebben op deze dynamiek. Het kabinet volgt de aanbeveling op om te zorgen voor een wettelijke basis die overheden verplicht de digitale veiligheid te beheersen, voor bedrijven houdt het kabinet het bij vrijwillige naleving van een aangescherpte gedragscodes.

De volledige reactie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de opvolging van de aanbevelingen is te vinden op de onderzoekspagina: ‘Kwetsbaar door software: Lessen naar aanleiding van beveiligingslekken door software van Citrix’.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.