Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Structurele tekortkomingen blijven risico bij Apache-helikoptervluchten

Op de aanbevelingen van het door de Onderzoeksraad gepubliceerde rapport ´Draadaanvaring Apache helikopter tijdens nachtvliegen Zoelmond’ heeft de staatssecretaris van Defensie per brief gereageerd. De Onderzoeksraad reageert daarop met deze notitie.

Maatregelen in 2025 op orde
De Onderzoeksraad verwacht van Defensie dat risico’s voor inwoners van Nederland tijdens een oefening zo laag mogelijk worden gehouden. Uit de reactie van de staatssecretaris op de aanbevelingen blijkt dat aanbevelingen niet of vertraagd worden uitgevoerd. Zo heeft Defensie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een waarschuwingssysteem om hoogspanningslijnen te signaleren, maar kiest niet voor het installeren van een dergelijk systeem. Verder ondervinden de maatregelen gericht op het verhogen van het aantal trainingsuren en de vluchtvoorbereiding vertraging. De trainingscapaciteit is naar verwachting in 2025 op orde, tot die tijd blijft het aantal vlieguren onder de norm. Het verbeteren van het kaartmateriaal is in gang gezet, maar het kan tot 2023 duren voordat verbeteringen zichtbaar zijn.

De volledige reactie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de opvolging van de aanbevelingen en het rapport zijn te vinden op de onderzoekspagina: https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/12282/draadaanvaring-apache-helikopter-tijdens-nachtvliegen-zoelmond 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.