Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Start vervolgonderzoek naar zorg voor mensen met een EPA

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een vervolgonderzoek naar de zorg voor mensen met een ernstig psychische aandoening (EPA’s). Dit onderzoek volgt op het onderzoek van de Onderzoeksraad uit 2019. Het eerdere onderzoek ging over welke factoren bijdroegen aan onveilige situaties voor deze patiënten en hun omgeving. De Onderzoeksraad heeft toen aanbevolen om via een specifiek akkoord een samenhangend zorgaanbod te maken voor mensen met een ernstig psychische aandoening. Dit zorgaanbod zou nauw moeten aan sluiten op de behoefte aan meervoudige en langdurige zorg en ondersteuning op meerdere levensterreinen van mensen met een ernstig psychische aandoening.

Aanhoudende signalen

Aanleiding voor een vervolgonderzoek ligt in de actualiteit. De problematiek die de Onderzoeksraad in 2019 onderzocht, lijkt vandaag de dag nog onverkort aanwezig. Regelmatig halen voorvallen het nieuws waarbij mensen met een ernstig psychische aandoening betrokken zijn. Daarnaast heeft de Onderzoeksraad zeer regelmatig signalen ontvangen van burgemeesters, familieleden, zorgmedewerkers en burgers: zij maken zich zorgen over de veiligheid van de patiënten, maar ook van hun omgeving.

De aanbevelingen uit het eerdere onderzoek zijn indertijd maar deels opgevolgd en deels zijn andere keuzes gemaakt. Ook dat is aanleiding voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid om nogmaals te kijken welke aanpak nu daadwerkelijk wordt ingezet en al dan niet helpend is om veiligheidsrisico’s voor deze kwetsbare groep en hun omgeving te verkleinen.

‘We laten het onderwerp niet los’

Chris van Dam, voorzitter van de Onderzoeksraad: ‘Mensen met een ernstig psychische aandoening zijn kwetsbaar. We zien veiligheidsrisico’s voor henzelf en voor hun omgeving. Daarom laten we het onderwerp niet los.’

Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het vervolgonderzoek gepubliceerd worden.  Op de onderzoekspagina ‘Vervolgonderzoek naar zorg voor mensen met ernstig psychische aandoening’ kunt u zich abonneren op updates van het onderzoek.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.