Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Sector komt met normenkader voor opleidingen tot kapitein havensleepdienst

De sector Havensleepdiensten en Koninklijke Binnenvaart Nederland hebben een normenkader opgesteld met eisen voor de opleidingen tot kapitein havensleepdienst. De sector heeft het initiatief voor dit normenkader genomen na een aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Erica Bakkum, raadslid: ‘Het is sterk dat een hele sector aan de slag gaat met onze aanbeveling om de veiligheid te verbeteren. Daar kan iedereen aan boord en met sleepacties van profiteren.’’

Noodlottig voorval leidde tot onderzoek

De Onderzoeksraad kwam in november 2022 met vier aanbevelingen na onderzoek naar een noodlottig voorval op 25 augustus 2021. Twee bemanningsleden raakten daarbij bekneld tussen de opbouw en de sleepdraad van de sleepboot En Avant 7 van rederij Muller. Eén bemanningslid overleed aan de gevolgen van het voorval, de ander raakte gewond en werd voor korte tijd opgenomen in het ziekenhuis.

Concrete verbeteracties bij rederij

Rederij Muller heeft de organisatie van de begeleiding, training en opleiding van bemanningsleden verbeterd. Ook heeft de rederij concrete acties doorgevoerd waardoor de bemanning aan boord van een sleepboot veilig kan werken. Hiermee geeft de rederij invulling aan drie aanbevelingen van de Onderzoeksraad.

De volledige reactie van de Onderzoeksraad en de volledige reacties van de partijen staan op de onderzoekspagina

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.