Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Onderzoeksraad start onderzoek naar brand Moerdijk

Naar aanleiding van de grote brand in Moerdijk is de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, een onderzoek gestart. De Raad bepaalt zelf of een onderzoek wordtingesteld naar voorvallen die een ernstige maatschappelijke verontrusting teweeg hebben gebracht. Daarnaast kent de Raad ook een wettelijke verplichting tot onderzoek, zoals bij luchtvaartongevallen. Deze verplichting geldt eveneens voor het onderwerp gevaarlijke stoffen.

De brand in Moerdijk heeft én grote maatschappelijke verontrusting veroorzaakt én valt onder de wettelijk verplichting. Om deze redenen stelt de Raad een onderzoek in naar dit voorval, zowel naar de directe oorzaken die aan dit voorval ten grondslag hebben gelegen, alsmede naar de achterliggende oorzaken. Eveneens betrekt de Onderzoeksraad in zijn onderzoek de rol, de voorbereiding en de uitvoering van de hulpverlening bij dit specifieke voorval. Ook wordt gekeken naar de consequenties.

Op dit moment lopen er naast het onderzoek van de Raad een aantal andere onderzoeken. Het strafrechtelijk onderzoek naar de schuldvraag door het OM wordt geheel separaat van het onderzoek van de Raad uitgevoerd. Daarnaast hebben de verschillende inspecties de bevoegdheid eveneens een onderzoek naar een ongeval te doen binnen hun expertise. Wanneer echter de Raad beslist een voorval te onderzoeken, dan zal geen zelfstandig onderzoek door een inspectie naar dit voorval plaatsvinden als dit onderzoek gericht zou zijn op het lering trekken. Dit laatste om ‘dubbel’ onderzoek te voorkomen.

Mededeling voor redacties
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de woordvoerders van de Raad, Fred Sanders, 070 3337000 of 06 53 111389 of Sandra Groenendal, 0623 175 701 of 070 333 70 59.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.