Direct naar de inhoud
  • Home
  • Aanpak coronacrisis
De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de aanpak van de Coronacrisis. Het onderzoek wordt in verschillende deelrapporten gepubliceerd. (Bron foto: Shutterstock/Frans Blok)
De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de aanpak van de Coronacrisis. Het onderzoek wordt in verschillende deelrapporten gepubliceerd. (Bron foto: Shutterstock/Frans Blok)

Aanpak coronacrisis

De Onderzoeksraad voor Veiligheid startte, mede door een verzoek van het Kabinet om de crisisaanpak te evalueren, 5 mei 2020 met het onderzoek naar de corona-crisisaanpak. De Onderzoeksraad publiceert het onderzoek in verschillende deelrapporten. De publicatie van het eerste deelrapport over de eerste periode van de coronacrisis, maart 2020 tot september 2020, is gepubliceerd op 16 februari 2022. Het tweede deel is op 12 oktober 2022 gepubliceerd. In dit onderzoek is gekeken naar de crisisaanpak van september 2020 tot juli 2021. Ook een derde onderzoek is inmiddels gestart.

Coronapandemie

De coronapandemie heeft geleid tot een internationale, langdurige crisis. Wat begon als een gezondheidscrisis breidde zich in snel tempo uit tot een brede maatschappelijke crisis die zich op een zo’n schaal niet eerder heeft voorgedaan in naoorlogs Nederland. Eind 2019 werd voor het eerst bericht over een virusuitbraak in China. Op 27 februari 2020 testte in Nederland voor de eerste keer een patiënt positief op het coronavirus. Daarop begon de overheid de crisis te bestrijden, risico’s te beperken en nieuwe kennis te ontwikkelen; burgers moesten tegelijkertijd leren omgaan met de realiteit van het virus en de gevolgen voor de samenleving.

Deelonderzoeken

Hoofddoelen van de deelrapporten binnen het onderzoek zijn de gebeurtenissen en handelingen tijdens de coronacrisis reconstrueren; vervolgens begrijpen en waar mogelijk verklaren waarom het verliep zoals het verliep; om tot slot lessen te trekken voor de crisisaanpak in heden en toekomst.

Hieronder leest u meer over de drie deelrapporten. 

Onderzoeken in deze serie

Onderzoek in beeld

Bij het onderzoek naar de corona-crisisaanpak is een overzicht in beeld gemaakt. De voor Nederland meest bepalende gebeurtenissen tot juli 2021 staan in de reconstructie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.