Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Vinylchloride emissie, Shin-Etsu locatie Pernis, 17 mei 2017
Luchtfoto van Shin-Etsu, locatie Pernis. (Bron: Shin-Etsu)
Luchtfoto van Shin-Etsu, locatie Pernis. (Bron: Shin-Etsu)

Vinylchloride emissie, Shin-Etsu locatie Pernis, 17 mei 2017

Status : Afgerond

Op 17 mei 2017 rond 18:07 uur heeft zich bij Shin-Etsu te Rotterdam een incident voorgedaan. Hierbij kwam een grote hoeveelheid vinylchloride vrij. De emissie ontstond nadat een breekplaat bij een veerveiligheid van een reactor faalde. Omdat die veerveiligheid niet goed vast zat kon een open verbinding met de buitenlucht ontstaan. Tijdens een ruim drie-en-een-half uur durende emissie kwam circa 3,6 ton vinylchloride in de atmosfeer vrij.

Gasdichtheid reactor is veiligheidskritische voorwaarde

Breekplaten worden veelvuldig toegepast in de chemische industrie ter bescherming van veerveiligheden. Omdat breekplaten kunnen falen, kan dat alleen als de installatie waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt gasdicht is. Ook als de breekplaat zou falen. De gasdichtheid van de installatie is een veiligheidskritische voorwaarde die continu op orde moet zijn. Bij het toetsen of aan deze veiligheidskritische voorwaarde is voldaan, moet dus ook het leidingdeel tussen de breekplaat en de veerveiligheid worden getest.

De bij de reactor aanwezige meetapparatuur werd uitsluitend gebruikt om zicht te houden op het batchproces. De beschikbare meetwaarden werden niet gebruikt om, hetzij voorafgaand hetzij tijdens het proces, na te gaan of de installatie gasdicht was. Door geen gebruik te maken van het aanwezige inzicht in druk en temperatuur en daarmee in de integriteit van de installatie, is de niet goed vastzittende flens door Shin-Etsu niet opgemerkt.

Bij de opstart van de reactor is de integriteit van de reactor getest. Shin-Etsu zag de breekplaat en de veerveiligheid echter niet als veiligheidskritisch onderdeel van de reactor, terwijl deze wel die functie hadden. De gasdichtheid van de reactor is een veiligheidskritische voorwaarde voor het gebruik ervan. De installatie moet daarom in zijn geheel - met alle veiligheidskritische potentiƫle emissie punten - gecontroleerd en gemonitord worden. Door het ontbreken van deze benadering kon de emissie plaatsvinden.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.