Direct naar de inhoud

Vergaan van visserskotter nabij Schiermonnikoog

Status : Afgerond

Op 9 december 2020 gebeurde er iets met het stuurboord visnet van de viskotter UK-171 Spes Salutis. Het schip voer op dat moment in westelijke richting, op ongeveer 10 nautische mijlen boven Rottumerplaat. Het schip was bezig met de boomkorvisserij. Het stuurboord visnet schokte, waarna de bemanning besloot de kracht van de schroef te halen en de netten te laten vieren. Tijdens de pogingen om beide netten op te halen, schoot de visdraad van het stuurboord vistuig over het achterdek en klapte de stuurboord giek omhoog. Uiteindelijk zag de bemanning zich genoodzaakt om de stuurboord visdraad te kappen. Toen vervolgens het bakboord tuig werd opgehaald, kapseisde de kotter. Nadat de schipper uit het stuurhuis was geholpen, klom de driekoppige bemanning op de kiel. Eén van de bemanningsleden kon met behulp van een mobiele telefoon het thuisfront waarschuwen. Toen de kotter zonk, konden de bemanningsleden zwemmend de reddingsvlotten bereiken, deze activeren en er in klimmen. Kort daarna werden zij gered door de viskotter TH-10 Dirkje.

Eén rapport, twee voorvallen

Op 28 november 2019 verging de viskotter UK-165 Lummetje in de kustwateren nabij Texel. Bij het voorval kwamen beide opvarenden om het leven. Naar aanleiding van dit voorval startte de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek. Tijdens dit onderzoek vond het voorval met de UK-171 Spes Salutis plaats, ten noorden van Schiermonnikoog. Al snel werd duidelijk dat er een reële kans was dat aan beide voorvallen overeenkomstige achterliggende oorzaken en factoren ten grondslag hebben gelegen. Op het moment dat het voorval met de UK-171 gebeurde, was uit het onderzoek naar het voorval met de UK-165 al naar voren gekomen dat de UK-165 eerst kapseisde voordat het schip zonk. Daarom besloot de Onderzoeksraad om beide onderzoeken samen te voegen.

Het rapport is te vinden op de pagina 'Kapseizen en zinken viskotters - Lessen uit de voorvallen met de UK-165 Lummetje en de UK-171 Spes Salutis'.

Rapport

Gerelateerd nieuws

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.