Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Tweerichtingsverkeer in één tunnelbuis tijdens geplande werkzaamheden

Tweerichtingsverkeer in één tunnelbuis tijdens geplande werkzaamheden

Status : Afgerond

In dit rapport wordt verslag gedaan van een onderzoek dat de Raad heeft uitgevoerd naar twee ongevallen die plaatsvonden in Nederlandse wegtunnels. Aanleiding voor dit onderzoek was een ongeval in de IJtunnel in Amsterdam. Gedurende het onderzoek vond een vergelijkbaar ongeval plaats in de Westerscheldetunnel.
De raad heeft tot taak te onderzoeken en vast te stellen wat de oorzaken of vermoedelijke oorzaken van individuele of categorieën ongevallen zijn en, indien de uitkomsten van een en ander daartoe aanleiding geven, daaraan veiligheidsaanbevelingen te verbinden. Het uitsluitende doel van dit onderzoek is het (helpen) voorkomen van toekomstige ongevallen of incidenten.
Allereerst worden de toedracht en de gevolgen van de twee ongevallen kort beschreven. Voor deze beide ongevallen en hun gevolgen konden – zoals vaker voorkomt – verschillende oorzaken worden aangewezen. Allereerst speelde het gedrag van de betrokken voertuigbestuurders een rol. Daarnaast konden factoren worden onderscheiden die te maken hebben met de inrichting van de weg cq. de tunnel. Ten slotte konden voor wat betreft de afloop ook voertuigtechnische factoren worden onderscheiden.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.