Direct naar de inhoud
Paramotortrike Bron foto: KNVvL
Paramotortrike Bron foto: KNVvL

Paramotortrike verongelukt tijdens vlucht

Status : Afgerond

Op 2 juni 2020 steeg een piloot en enig inzittende van een paramotortrike, bestaande uit een scherm met daaronder een gemotoriseerde trike, op vanaf een terrein in Didam. De piloot zou samen met een andere, ervaren bestuurder, ieder in zijn eigen paramotortrike, een vlucht maken. Het was de eerste zelfstandige vlucht van de piloot sinds hij enige dagen daarvoor zijn brevet had gehaald.

Kort nadat de piloot was opgestegen, veranderde plotseling het weer, waarbij de wind en de turbulentie sterk toenamen. Door deze verslechterde weersomstandigheden verloor de piloot de controle over de paramotortrike. Het lukte hem niet om het toestel weer onder controle te krijgen waarna hij in een spiraalvlucht terechtkwam. Bij deze spiraalvlucht waren de G-krachten dermate hoog dat de piloot waarschijnlijk het bewustzijn verloor en uiteindelijk neerstortte. Hij kwam hierbij om het leven.

Behandel paramotor(trike)luchtvaart even professioneel als recreatieve luchtvaart met bijbehorende opleidingen

In het recente verleden vonden er meer ongevallen en incidenten met beginnende paramotorpiloten  plaats. Bij deze voorvallen, en ook bij dit ongeval, is gebleken dat de opleiding, zowel theoretisch als praktisch, van paramotor(trike)piloten verschilt van de opleiding van andere vormen van luchtvaart in de recreatieve luchtvaart. Paramotor(trike)piloten maken gebruik van hetzelfde luchtruim en moeten deels aan dezelfde eisen voldoen als andere piloten in de recreatieve luchtvaart. Zowel de opleiding van leerling piloten als de vluchtuitvoering van gebrevetteerde piloten, vereisen daarom een professionele benadering.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een paramotortrike niet onder de definitie van een gemotoriseerd schermvliegtuig valt en ook niet afzonderlijk in de luchtvaartwetten regelgeving wordt genoemd. Het paramotorvliegen heeft zich in de loop der jaren verder ontwikkeld met de introductie van trikes, maar de wetgever heeft deze ontwikkeling niet actief gevolgd. Het gevolg hiervan is dat met deze paramotortrikes al sinds ongeveer 2010 wordt gevlogen terwijl er geen wettelijke voorschriften voor deze vorm van luchtvaart bestaan. Ondanks dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hiervan al enige tijd op de hoogte is, is hiervoor nog geen wetgeving geïmplementeerd en wordt het vliegen zonder brevet gedoogd.

 

Aanbevelingen

Hoewel de beoefening van de paramotor(trike)luchtvaart veelal als luchtsport wordt gezien, vereist het een professionele benadering door alle betrokkenen, zoals deze ook bestaat bij andere vormen van recreatieve luchtvaart. Zowel de voorbereiding als de uitvoering van de vlucht verdienen bij deze benadering grotere aandacht. Dit begint bij een uniforme, gestructureerde opleiding waarbij de benodigde aandacht aan theorie en praktijk moet worden besteed. De opleiding van zweefvliegpiloten kan hierbij als voorbeeld dienen. Ook reeds gebrevetteerde piloten van paramotor(trikes) moeten zich hiervan voortdurend bewust zijn. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) heeft hierin een ondersteunende rol.

Om de luchtvaart veilig te kunnen uitvoeren, is ook een toereikende wettelijke basis vereist. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat deze voor het vliegen met paramotortrikes ontbreekt.

Om de veiligheid van de paramotor(trike)luchtvaart te verbeteren, doet de Onderzoeksraad daarom de volgende aanbevelingen:

Aan de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL):

  • Ontwikkel een uniforme opleiding waarbij uitgebreid aandacht wordt besteed aan de theoretische en praktische onderdelen van het paramotor(trike)vliegen.
  • Borg dat gebrevetteerde piloten worden gewezen op een professionele benadering van de  paramotor(trike)luchtvaart. Benadruk daarbij de noodzaak van een gedegen vluchtvoorbereiding.

Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat:

  • Ontwikkel en implementeer zo spoedig als mogelijk het benodigde Besluit voor het vliegen met paramotortrikes. Neem daarin opdat het onderstel, de motor en het scherm samen een luchtvaartuig vormen waarop hetzelfde kenteken moet worden aangebracht.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.