Direct naar de inhoud
Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid
Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid

Neergestort tijdens lierstart

Status : Afgerond

Op 29 juni 2022 steeg de Rolladen-Schneider LS1-d, een eenpersoonszweefvliegtuig, op vanaf zweefvliegveld Terlet met de lierstartmethode. Zodra het zweefvliegtuig los van de grond kwam, zette het een steile klim in. Op een hoogte van ongeveer 20 meter maakte het zweefvliegtuig een licht rollende beweging naar rechts, gevolgd door een bocht naar links met een grote hellingshoek. Vervolgens nam het zweefvliegtuig een neerwaartse neusstand aan, begon het tegen de klok in te roteren en stortte het neer. De piloot raakte dodelijk gewond en het zweefvliegtuig werd onherstelbaar beschadigd.

Kans op overtrek tijdens het roteren blijft risico van lierstart

Het zweefvliegtuig kwam in een overtreksituatie terecht doordat de kritische invalshoek werd overschreden. Dit werd geïnitieerd door een hoge rotatiesnelheid aan het begin van de lierstart. De piloot was niet in staat om te herstellen van de overtreksituatie. Zweefvliegclubs besteden tijdens de training van zweefvliegpiloten regelmatig aandacht aan het veilig uitvoeren van de lierstart. Dit gebeurt ook tijdens de dagelijkse activiteiten van zweefvliegclubs.

Risico’s van de lierstart, met name de kans op overtrek tijdens het roteren, vragen blijvend aandacht.  Het is belangrijk dat zowel leerling-piloten, als ervaren piloten zich bewust zijn van deze risico’s.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.