Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Botsing in de lucht tussen twee paramotors, voetstarter en trike, nabij Zeewolde

Botsing in de lucht tussen twee paramotors, voetstarter en trike, nabij Zeewolde

Status : Afgerond

Twee paramotors, een gemotoriseerd schermvliegtuig (voetstarter) en een paramotortrike (trike), stegen kort na elkaar op vanaf een weiland circa 10 kilometer ten zuidwesten van Zeewolde. De bedoeling was om samen richting Zeewolde te vliegen voor een lokale vlucht.

Op een gegeven ogenblik kwam het scherm van de trike in aanraking met de propeller van de voetstarter. De piloot van de trike raakte daardoor de controle over zijn toestel kwijt, dat daarna in een draaiende beweging hoogte verloor. De piloot opende zijn reservescherm. Dit scherm opende zich onder het hoofdscherm, waardoor de piloot het hoofdscherm niet kon binnenhalen. De trike kwam in een boom terecht, waarbij de piloot ongedeerd bleef. De andere piloot vloog terug naar de startlocatie en maakte daar een veilige landing. Beide paramotortoestellen liepen schade op.

De Afdeling Paramotorvliegen van de KNVvL heeft haar leden aanbevolen de montage van reservesystemen te controleren, aangezien het met name bij (hoofd) schermen voor paramotortrikes kan voorkomen dat het reservescherm zich niet boven het hoofdscherm kan openen.

De Onderzoeksraad heeft het voorval niet nader onderzocht.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.