Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Botsing in de lucht tijdens training voor een luchtvaartvertoning
Schade aan vliegtuig Patrouille Suisse. Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid
Schade aan vliegtuig Patrouille Suisse. Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid

Botsing in de lucht tijdens training voor een luchtvaartvertoning

Status : Afgerond

De Koninklijke Luchtmacht organiseerde op 10 en 11 juni 2016 de Open Luchtmachtdagen op de Vliegbasis Leeuwarden. Een vliegshow was onderdeel van deze dagen. Het demonstratieteam ‘Patrouille Suisse’ van de Zwitserse luchtmacht was één van de deelnemende teams. Dit team vliegt met vliegtuigen van het type Northrop F-5E Tiger II.

Op 9 juni 2016 omstreeks 16.00 uur stegen de zes F-5E vliegtuigen op voor het maken van een vlucht waarbij het programma van hun vliegshow zou worden geoefend. Tijdens deze vlucht botsten vliegtuig nummer 2 en nummer 3 tegen elkaar. Door de botsing raakte vliegtuig nummer 3 dermate beschadigd dat het vliegtuig onbestuurbaar werd. De piloot activeerde de schietstoel en verliet het vliegtuig. Hij viel hangend aan zijn parachute door het glazen dak van een kassencomplex en raakte daarbij licht gewond. Het vliegtuig stortte neer in een meertje nabij een woning naast het kassencomplex. Vliegtuig nummer 2 kon ondanks de opgelopen schade terugkeren naar de vliegbasis waar het vliegtuig zonder problemen landde.

 

Publicatie

Volgens een overeenkomst tussen de Zwitserse en Nederlandse overheid uit 2007, wordt in onderling overleg bepaald wie het onderzoek uitvoert bij ongevallen en incidenten in het ene land waarbij militairen uit het andere land betrokken zijn. In dit geval besloot de Koninklijke Luchtmacht geen onderzoek in te stellen waarna het onderzoek door de Zwitserse militaire autoriteiten werd uitgevoerd, daarbij geassisteerd door de Koninklijke Marechaussee. Omdat dit onderzoek mede een strafrechtelijk en/of tuchtrechtelijk karakter had, besloot de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onafhankelijk veiligheidsonderzoek naar dit ongeval in te stellen. Het volledige rapport is in het Engels gepubliceerd.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.