Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Nieuw stelsel beveiligen van personen komt grotendeels tegemoet aan aanbevelingen Onderzoeksraad

De minister van Justitie en Veiligheid heeft besloten een nieuw stelsel voor het beveiligen van personen te introduceren. Hierdoor moet Nederland beter voorbereid en toegerust zijn op dreiging vanuit de zware, georganiseerde criminaliteit. Taken rond persoonsbeveiliging, opsporing en vervolging liggen niet langer in één hand bij het OM, maar worden deels overgeheveld naar de NCTV. Met dit nieuwe stelsel komt de minister grotendeels tegemoet aan aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit het rapport ‘Bewaken en beveiligen. Lessen uit drie beveiligingssituaties’ van maart 2023. De Onderzoeksraad publiceert vandaag de reacties op de aanbevelingen uit dit rapport.

De deelaanbeveling voor een onafhankelijke beroepsinstantie in het nieuwe stelsel neemt de minister niet over. Dit terwijl de Onderzoeksraad bij het standpunt blijft dat een te beveiligen persoon moet kunnen aangeven dat bepaalde beveiligingsmaatregelen niet passen en daarvoor een beroepsgang moet hebben binnen het stelsel. 

‘Inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden cruciaal’

Chris van Dam, voorzitter van de Onderzoeksraad: ‘De plannen voor het nieuwe stelsel zijn concreet en de uitvoering ervan is in gang gezet. Er is serieus geluisterd naar de aanbevelingen van de Onderzoeksraad. Maar om het nieuwe systeem echt te laten werken zijn naast voldoende capaciteit vooral ook inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden nodig, op alle betrokken niveaus. Bedreigde mensen en hun omgeving verdienen het om met begrip benaderd te worden. Dan komt het nieuwe stelsel écht tot leven.”

Over het onderzoek van de Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad publiceerde in maart 2023 het onderzoek naar aanleiding van de aanslagen op Reduan, broer van de kroongetuige in het Marengo-proces, Derk Wiersum, advocaat van de kroongetuige en Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Zoals bij elk onderzoek van de Onderzoeksraad hebben partijen aangegeven wat zij na 6 maanden hebben gedaan met de aanbevelingen uit het rapport. In de opvolgingsnotitie heeft de Onderzoeksraad de reacties verzameld en beoordeeld.

Bekijk de volledige reactie van de partijen en de Onderzoeksraad op de onderzoekspagina.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.