Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Kwartaalrapportage Luchtvaart Q3: focus op leren

Voorvallen met verkeersvliegtuigen zijn geregeld het gevolg van het gebruik van verkeerde gegevens. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport Takeoff met erroneous takeoff data waar ook in deze rapportage aandacht voor is.

Chris van Dam, voorzitter: ‘Gelukkig leidt niet elk voorval tot een daadwerkelijk ongeval, maar ook van een bijna-ongeval kan de sector leren. Lessen leren helpt luchtvaartmaatschappijen om het aantal voorvallen te verminderen. Daarom hecht de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan een focus op leren.’

De belangrijkste les uit het onderzoek van de Onderzoeksraad is dat bij dit soort voorvallen de veiligheid toeneemt naarmate er meer gegevens en meer verschil­lende gegevensbronnen worden gebruikt. Een andere les is dat luchtvaartmaat­schappijen moeilijk te identificeren gevaren of laagfrequente voorvallen met mogelijk grote gevolgen prioriteit kunnen geven. Dit helpt hen bij de afweging wat ze wel of niet onderzoeken. Zo kunnen luchtvaartmaatschappijen aanvullende beschermingsmaatregelen treffen om risico’s te verkleinen.

Over de Kwartaalrapportage Luchtvaart

De Onderzoeksraad publiceert 4 keer per jaar een rapportage met luchtvaartvoorvallen. De Onderzoeksraad is verplicht onderzoek te doen bij voorvallen met luchtvaartuigen op of boven het grondgebied van Nederland of bij voorvallen met Nederlandse luchtvaartuigen boven volle zee. Kan voor het trekken van lessen volstaan worden met een beschrijving van de gebeurtenissen? Dan doet de Raad geen nader onderzoek.  

Inhoud

De Kwartaalrapportage Luchtvaart Q3 bevat de volgende inhoud:

  • hoofdstuk 1 ‘voorvallen waarnaar een onderzoek is gestart’ met 11 voorvallen
  • hoofdstuk 2 ‘voorvallen waarnaar een onderzoek is gestart (buitenland)’ met 7 voorvallen
  • hoofdstuk 3 ‘afgeronde onderzoeken’ met 10 voorvallen

Meer over de luchtvaartvoorvallen is te lezen in de kwartaalrapportage luchtvaart derde kwartaal 2023.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.