Direct naar de inhoud

Op zaterdag 11 juli 2009 deed zich een explosie voor bij CP Kelco, een chemiebedrijf gevestigd te Nijmegen. Als gevolg van de explosie is een medewerker van het bedrijf om het leven gekomen en is brand ontstaan. Hierbij kwamen grote rookwolken vrij die tot in de wijde omgeving zichtbaar waren.

Er werd rekening gehouden met de bedreiging van de veiligheid van de bevolking omdat de soort en de hoeveelheid vrijgekomen stoffen onbekend was. Iedereen die last had van rook of stank werd geadviseerd naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. Na het voorval stond de fabriek rondom de plaats waar de explosie had plaatsgevonden op instorten.
 
CP Kelco
De explosie heeft plaatsgevonden in de omkasting van het vacuümbandfilter van één van de productielijnen. In de omkasting was een explosieve atmosfeer ontstaan doordat enerzijds daar al ethanoldamp aanwezig was en anderzijds doordat er ongewild lucht/zuurstof bij was gekomen. De ontstekingsbron kon niet meer worden vastgesteld tijdens het onderzoek. Doordat CP Kelco de omkasting in eigen beheer had gebouwd en zij niet hadden gekozen voor een explosieveilige bouwwijze werden de schadelijke gevolgen niet beperkt en kon niet worden voorkomen dat de gevolgen van de explosie (brand) zich verder uitbreidde naar andere delen van de fabriek.
 
De werkprocedure die was opgesteld door CP Kelco, bleek onvoldoende steun te geven in gevaarlijke situaties. Door de jaren heen was een eigen werkwijze ontstaan die niet in lijn was met de geldende werkprocedure. Het borgen van kennis en kunde op het gebied van explosieveiligheid was niet optimaal.
 
Inspectie
Tijdens de periodieke BRZO- inspecties, uitgevoerd door de overheid (toezichthouders en inspectiediensten), werden bij CP Kelco regelmatig tekortkomingen geconstateerd. Het betreffende vacuümbandfilter maakte geen vast onderdeel uit van die reguliere inspecties. In 2007 werd bij een aparte inspectie naar de explosieveiligheid  wel aandacht besteed aan het vacuümbandfilter. Dit resulteerde in een positieve bevinding die genoteerd werd in het inspectierapport. Deze bevinding werd logischerwijs niet voorzien van een actie, die door CP Kelco uitgevoerd moest worden. Door de overheid werden alleen acties gekoppeld aan vastgestelde ‘negatieve’ bevindingen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.