Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Aanbevelingen voorval met de Eemslift Hendrika niet opgevolgd

De Onderzoeksraad publiceerde in 2022 naar aanleiding van een noodsituatie aan boord van het vrachtschip Eemslift Hendrika het rapportNoodsituatie na schuivende lading. Lessen uit het voorval met de Eemslift Hendrika. In het rapport deed de Raad drie aanbevelingen aan de beheerder van het schip, Amasus, om de veiligheid te verbeteren. Op basis van de reactie van Amasus concludeert de Raad dat de aanbevelingen niet zijn opgevolgd. 

Het Nederlandse vrachtschip kwam in april 2021 in de problemen in een noordwesterstorm. In het ruim stonden onder meer roerpropellers geladen. Een aantal van deze roerpropellers was gaan schuiven en veroorzaakte daardoor lekkage in verschillende tanks van het schip. Het water uit de tanks liep vervolgens het ruim in. Door het schuiven van de roerpropellers en het lekkende water maakte het schip slagzij.

De eigenaar, Amasus, geeft in de reactie op de aanbevelingen aan zelf lessen te hebben geleerd. De Raad constateert op basis hiervan dat er bij Amasus een wil is om te leren en roept Amasus op om nogmaals naar de conclusies en aanbevelingen uit het rapport te kijken en met de lessen aan de slag te gaan.

Kijk voor de volledige reactie van de Onderzoeksraad op de opvolging van de aanbevelingen en de reactie van Amasus op de onderzoekspagina Noodsituatie na schuivende lading. Lessen uit het voorval met de Eemslift Hendrika’.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.