Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Onderzoek corona-crisisaanpak nu op volle kracht

Op 5 mei 2020 besloot de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek te doen naar de corona-crisisaanpak. Dit was mede naar aanleiding van een verzoek van het Kabinet om de crisisaanpak te evalueren.

De eerste fase van het onderzoek, de verkennende fase, is nu afgerond. In deze fase is de focus voor het verdere onderzoek bepaald. Hiervoor zijn rondetafelgesprekken gehouden met veel deskundigen uit de wetenschap en de praktijk, hebben de onderzoekers verschillende crisis-overleggen bijgewoond, relevante stakeholders gesproken en zijn veel documenten en verslagen opgevraagd.

De nu verzamelde informatie vormt de basis voor de verdere opzet van het onderzoek. Het onderzoek zal feitelijk reconstrueren wat er in aanloop naar en gedurende de verschillende fases van de coronacrisis in Nederland is gebeurd. Er zal in ieder geval worden teruggekeken op het handelen van betrokken partijen in de fases voordat Covid-19 bekend was, gedurende de uitbraak in China en later in Italië, en in de verschillende fases van de pandemie in Nederland.

De Onderzoeksraad zal aandacht besteden aan de vraag hoe de zich steeds ontwikkelende kennis over het virus is benut in de crisisaanpak. Daarnaast zullen de crisisorganisatie, de besluitvorming, capaciteitsvragen, de communicatie, de naleving en handhaving aandacht krijgen. Tenslotte zal de Onderzoeksraad bijzondere aandacht besteden aan de wijze waarop in verpleeghuizen met deze crisis is omgegaan.

De analyse van de Nederlandse crisisaanpak zal waar relevant in een internationaal kader worden bezien.

Het onderzoek vindt strikt onafhankelijk plaats door de Onderzoeksraad. Om over voldoende expertise te kunnen beschikken werkt de Onderzoeksraad, zoals gebruikelijk, met een begeleidingscommissie. 

Bekijk de onderzoekspagina hier.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.