Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Tijdens de vlucht te water geraakt en verongelukt

In de ochtend van 8 mei 2013 steeg vanaf Den Helder Airport een eenmotorig propellervliegtuig op voor een fotovlucht boven de Noordzee. Aan boord zaten de piloot en een fotograaf, beiden hadden veel ervaring met het maken van fotovluchten. Het weer boven zee was grauw met slecht zicht en plaatselijk dichte mist.

De opdracht betrof  het fotograferen van  een schip dat zich op circa 30 NM (nautical miles) vanaf de kust ter hoogte van Egmond aan Zee bevond. In de hoop dat het weer en het zicht op een lagere vlieghoogte beter zouden zijn, wilde de piloot dalen tot 200 à 300 voet. Gelet op de weersomstandigheden ter plaatse nam hij daarmee een onaanvaardbaar risico. Het vliegtuig raakte met een snelheid van ongeveer 90 knopen het water en verongelukte. Beide bemanningsleden raakten gewond, waarvan de piloot ernstig. Beiden wisten  uit het vliegtuig te komen. Door middel van de personal locator beacon (PLB) in het reddingspak van de fotograaf is de kustwacht gealarmeerd, die vervogens een helikopter en diverse reddingsboten inzette. De helikopter localiseerde de slachtoffers maar kon hen door het slechte zicht ter plaatse niet evacueren. Met de hulp van de  reddingsboten werden beide slachtoffers uit het water gehaald. De piloot is als gevolg van zijn verwondingen, onderkoeling en water in de longen overleden. De fotograaf is ernstig onderkoeld en met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad bleek dat beide bemanningsleden geen schoudergordels droegen, dit heeft hoogstwaarschijnlijk bijgedragen aan de mate van letsel bij de piloot.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.