Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Publicatie Rapportage Ongevallen Scheepvaart

De Nederlandse scheepvaartsector heeft regelmatig te maken met individuele arbeidsongevallen. Het blijkt dat binnen de scheepvaartsector vooral veel aandacht is besteed aan ernstige incidenten waarbij schepen verloren zijn gegaan, maar dat incidenten gedurende de dagelijkse werkzaamheden veel minder aandacht krijgen. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in de eerste Rapportage Ongevallen Scheepvaart, die vandaag is gepubliceerd. In deze editie zijn acht samenvattingen van gepubliceerde rapporten opgenomen en worden 25 voorvallen besproken en gerapporteerd over de periode van november 2014 tot mei 2015.
 
Deze rapportage beschrijft niet alleen voorvallen met schepen die in Nederland hebben plaatsgevonden, maar ook met schepen die onder de Nederlandse vlag varen. Het is opvallend dat individuele arbeidsongevallen nog veel voorkomen in de Nederlandse scheepvaartsector. Incidenten die plaatsvinden gedurende de dagelijkse werkzaamheden krijgen veel minder aandacht dan ernstige voorvallen waarbij schepen verloren zijn gegaan. De risico’s bij individuele voorvallen worden niet altijd juist ingeschat en de focus op de eigen veiligheid is niet altijd aanwezig onder de bemanningsleden.
 
Deze risico’s worden dan geaccepteerd als onderdeel van het werk. Bij problemen wordt gezocht naar pragmatische oplossingen, zonder dat de risico’s voor de veiligheid goed worden ingeschat. Dit leidt regelmatig tot onveilige situaties. De Onderzoeksraad vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het veiligheidsklimaat aan boord van schepen om het aantal doden en gewonden aan boord van schepen terug te brengen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.