Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Voortgang onderzoek vliegtuigongeval Libië, 13 juli 2010

Het onderzoek naar de oorzaak van het vliegtuigongeval in Tripoli onder leiding van de Libische autoriteiten loopt. Momenteel worden ondermeer de gegevens uit de datarecorders geanalyseerd.

De Onderzoeksraad maakt geen deel uit van het onderzoeksteam. Onze onderzoekers mogen geen zelfstandig onderzoek doen naar de toedracht van de crash maar kunnen onder andere de plaats van het ongeval bezoeken en hebben het recht om direct toegang te krijgen tot de relevante feitelijke informatie. Op grond van internationale verdragen, in dit geval ICAO Annex 13 Aircraft Accident and Incident Investigation, heeft het land dat doden en/of ernstig gewonden te betreuren heeft bij een vliegtuigongeval, het recht het onderzoek direct te volgen als waarnemer. De in 1947 opgerichte Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die als doel heeft de principes en standaarden voor de internationale luchtvaart op te stellen ter verbetering van het luchtverkeer.

De Libische autoriteiten zijn geheel aan deze rechten tegemoet gekomen en de onderzoekers van de Onderzoeksraad hebben ter plaatse dan ook alle medewerking gekregen. De datarecorders zijn naar Frankrijk gebracht voor analyse, beide recorders verkeren in goede staat. Bij het uitluisteren van de cockpit voice recorder is een onderzoeker van de Raad aanwezig geweest. Het onderzoek richt zich nu op het analyseren van de informatie om een mogelijke oorzaak van het ongeval te achterhalen. Dit wordt gedaan door het onderzoeksteam onder leiding van de luchtvaartautoriteiten van Libië, geassisteerd door onderzoekers uit Frankrijk. De uitkomsten van het onderzoek en de publicatie van het rapport zullen door de Libische autoriteiten worden bekendgemaakt. Zij zullen ook het onderzoeksraport publiceren. De Onderzoeksraad krijgt een kopie van het onderzoeksrapport.

Voor alle informatie over het ongeval en de voortgang van het onderzoek kunt u terecht op een speciale website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.