Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Veiligheidstekorten opgelost, wel aandachtspunten bij 336 Squadron Koninklijke Luchtmacht

Zo constateert de Onderzoeksraad dat door de uitzenddruk in de afgelopen jaren de grenzen van veilig werken zijn opgezocht: vliegers van het squadron voldeden bij uitzending niet altijd aan de eisen en er kan niet uitgesloten worden dat zij onbevoegd en (te) onervaren zijn ingezet bij tactische vluchten. Daarnaast voldoet de Koninklijke Luchtmacht niet aan de – door Defensie opgestelde – militaire luchtvaarteisen, de MAR OPS-1. Deze zijn nog niet volledig ingevoerd. Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat de veiligheidscultuur bij het 336 Squadron meer aandacht behoeft.

336 Squadron

Het 336 Squardron is een transporteenheid die gestationeerd is op de Vliegbasis Eindhoven. Het squadron bestaat uit 130 mensen, waarvan 43 vliegers en beschikt over vier Hercules transportvliegtuigen. Het squadron wordt ingezet voor onder andere luchttransporten, medische evacuatievluchten en het trainen van vliegvaardigheid. Daarnaast staat het squadron permanent stand-by voor de Verenigde Naties en voor hulpverlening bij natuurrampen.

Meldingen

De medewerker was vlieger bij het 336 Squadron en heeft in 2011 in totaal 19 meldingen gedaan van voorvallen en (vlieg)veiligheidstekorten die dateren uit 2009-2010. Veel meldingen betreffen het afwijken van procedures en het niet goed (voorbereid) uitvoeren van opdrachten, zoals het – volgens de melder – onveilig opstijgen en landen in een missiegebied, het ontbreken van actuele vliegkaarten aan boord en het verkeerd afwerpen van parachutisten en lading. Omdat de incidenten circa vijf jaar geleden hebben plaatsgevonden, heeft de Onderzoeksraad geen onderzoek kunnen doen naar de gemelde voorvallen zelf. Daarom  is onderzocht in hoeverre de meldingen nu nog actueel zijn: hieruit blijkt dat geen van de gemelde veiligheidstekorten zich momenteel nog voordoet; deels omdat de gemelde tekortkomingen niet aanwezig waren en deels vanwege het feit dat een aantal veiligheidstekorten inmiddels is aangepakt en opgelost. Wel bleek dat op het moment dat de melder in april 2013 aanklopte bij de Onderzoeksraad Integriteit Overheid, drie gemelde veiligheidstekorten niet waren opgelost. Deze zijn inmiddels verholpen.
 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.