Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt vallende gevelbekleding

De Raad is dit onderzoek gestart nadat zich in 2005 binnen drie maanden vier van dergelijke voorvallen voordeden, tweemaal in Rotterdam, eenmaal in Sneek en eenmaal in Sittard. Hoewel in deze vier gevallen de gevolgen beperkt bleven – er viel één gewonde – stelt de Raad vast dat de gevolgen fataal hadden kunnen zijn. Bovendien zijn er ook de afgelopen maanden weer verschillende gevallen van vallende gevelbekleding geregistreerd.

Tevens constateert de Raad dat ontwikkelingen die aan de problemen met gevelbekleding ten grondslag liggen zich breder voordoen. Daarbij kan gedacht worden aan toenemende specialisatie die extra coördinatieproblemen met zich meebrengt, in combinatie met de afnemende prioriteit die aan coördinatie, controle en toezicht wordt gegeven. Ook gezien de resultaten van onderzoek door de branche zelf (‘leren van instortingen’) durft de Raad de stelling aan dat de geconstateerde veiligheidsproblematiek bij gevelbekleding niet op zichzelf staat.

De Raad beveelt onder meer aan dat de Minister van VROM en de brancheverenigingen voor aannemers, architecten en constructeurs ervoor zorg dragen dat er bij elk bouwproject één verantwoordelijk coördinator is voor de constructieve veiligheid in het ontwerp en de uitvoering.
persbericht Veiligheidsproblemen met vallende gevelplaten

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.