Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Onderzoeksraad Voor Veiligheid onderzocht crash reclamesleepvliegtuig

Er zijn verscheidene reclamesleepvluchtongevallen bekend waarbij een vliegtuig tijdens de oppikmanoeuvre in overtrokken toestand raakte. Deze ongevallen waren aanleiding voor de vroegere Raad voor de Luchtvaart om al in 1995 aanbevelingen te richten aan de minister van Verkeer en Waterstaat en de branche-organisatie om – vooruitlopend op Europese regelgeving – de totstandkoming van een uniforme opleiding voor reclamesleepvliegen met speciale aandacht voor de oppikmanoeuvre te bevorderen.

Er is binnen de sleepvliegsector gekozen voor het regime van zelfregulering zonder dat duidelijk is aangetoond dat dit beleid ook daadwerkelijk functioneert. Evenmin is tot op heden enige Europese regelgeving op dit gebied ontwikkeld. Wel heeft de branchever-eniging het “Handboek voor de Nederlandse reclamesleper” uitgebracht. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft besloten de invoering van dit handboek dringend aan te bevelen bij de sector, doch dit niet wettelijk af te dwingen. De minister is van mening dat de verantwoordelijkheid in dit geval bij de sector zelf ligt.

In het licht van bovenstaande bevindingen heeft de Onderzoeksraad de minister van Verkeer en Waterstaat aanbevolen het gekozen regime van zelfregulering en toezicht voor de sleepvliegsector te heroverwegen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.