Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Onderzoeksraad neemt leiding onderzoek: onderzoek in volle gang, zwarte dozen worden uitgelezen

Eerste prioriteiten in het onderzoek zijn het verzamelen van gegevens van de rampplek, de analyse van de zwarte dozen en de coördinatie van het internationale team. Uiteindelijk doel van het onderzoek naar de vliegtuigcrash is om nabestaanden en de internationale gemeenschap een zo compleet mogelijk beeld te geven over de oorzaak en het verloop van de crash.
 
Dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid de leiding over het onderzoek heeft overgenomen, geeft het internationale onderzoeksteam meer ruimte om zijn werk onbelemmerd te doen. Ook heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid de coördinatie over alle deelnemende onderzoekers en onderzoeksteams uit de betrokken landen (Oekraïne, Maleisië, Australië, Frankrijk, Duitsland,Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland) en de International Civil Aviation Organisation (ICAO). Momenteel bestaat het internationale team uit 24 onderzoekers. Vanuit de Onderzoeksraad zijn vier onderzoekers in Oekraïne aanwezig.

Zwarte dozen

Dinsdag aan het eind van de dag zijn de twee recorders vanuit Charkov, in Kiev aan de Onderzoeksraad van Veiligheid overhandigd. Vervolgens zijn ze per vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk gebracht. Een internationaal team van specialisten is daar aanwezig om de zwarte dozen uit te lezen en de informatie uit de recorders te analyseren. Daarbij wordt ook bekeken of de zwarte dozen mogelijk gemanipuleerd zijn. Naar verwachting zullen de zwarte dozen informatie opleveren die relevant is voor het onderzoek. Het analyseren van de informatie uit de zwarte dozen kan een aantal weken in beslag nemen.

Onderzoek ter plaatse

Tot op heden is het voor de onderzoekers niet mogelijk om veilig de rampplek te bezoeken voor het doen van onderzoek. Om dit goed te kunnen onderzoeken, is het noodzakelijk om voor langere tijd vrijelijk over de gehele onderzoekslocatie te kunnen bewegen en materiaal en sporen van dichtbij te kunnen onderzoeken en waar nodig veilig te stellen. Op dit moment is er geen garantie om de veiligheid van de onderzoekers te waarborgen. De Onderzoeksraad en andere betrokken partijen blijven zich continu inspannen om de onderzoekslocatie toegankelijk te krijgen, met andere partijen de beveiliging te organiseren om er zo voor te zorgen dat de onderzoekers hun werk goed en veilig kunnen doen. Ondanks het feit dat onderzoeksmateriaal en sporen beschadigd zijn geraakt of zijn verdwenen, verwacht de Onderzoeksraad voldoende relevante informatie te kunnen  verzamelen vanaf de rampplek.
 
De afgelopen dagen hebben onderzoekers in de Oekraïense hoofdstad Kiev en in Nederland gewerkt aan het onderzoek aan de hand van beschikbaar film- en fotomateriaal en verdere beschikbare informatiebronnen.

Resultaten onderzoek

Alle informatie die verzameld wordt in het kader van dit internationale onderzoek, komt bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid terecht. De Onderzoeksraad analyseert deze gegevens en zal op basis daarvan een rapport schrijven en mogelijk aanbevelingen formuleren. Andere betrokken onderzoekers of onderzoeksraden ondersteunen dat proces en voorzien het conceptrapport over het onderzoek en de conclusies van commentaar. Uiteindelijk beslist de Onderzoeksraad voor Veiligheid wat en wanneer er gepubliceerd wordt. Indien uit het onderzoek feiten naar voren komen die wijzen op strafrechtelijke of terroristische zaken, wordt de informatie volgens de bestaande regels overgedragen aan de betreffende autoriteiten. Het onderzoek van de Onderzoeksraad richt zich op het achterhalen van feiten en niet op het aanwijzen van schuldigen.
 
Naast het internationaal gecoördineerde onderzoek naar de oorzaak van de crash doet de onderzoeksraad ook zelf nog twee onderzoeken; een onderzoek naar de besluitvorming over vluchtroutes en een onderzoek naar de beschikbaarheid van passagierslijsten. Deze onderzoeksrapporten worden naar verwachting eerder gepubliceerd.
 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.