Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Lekkend propaangas meest waarschijnlijke oorzaak explosie tweemastklipper

De problemen met propaan worden door de wetgever deels onderkend: propaangas voor huishoudelijke doeleinden wordt in de toekomst verboden aan boord van passagiersschepen. Daarvoor wordt echter een in de Europese Commissie vastgestelde overgangstermijn gehanteerd. Tot het jaar 2045 wordt propaangas voor huishoudelijke doeleinden aan boord van passagiersschepen toegestaan. Gezien de mogelijkheid van het gebruik van andere, minder gevaarlijke energiebronnen, acht de Raad het zeer wenselijk dat de betrokken partijen de verantwoordelijkheid nemen door tijdig actie te ondernemen en vooruitlopend op de wettelijke verplichting een bijdrage te leveren aan een veilige exploitatie.

Naast het gebruik van propaangas voor het kooktoestel blijkt uit dit onderzoek ook dat de vuilwatertank aan boord bij onvoldoende onderhoud en inspectie een potentiële bron van explosieve gas/luchtmengsels is.

De Raad beveelt de minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aan onderzoek te doen naar verbetering van detectiemogelijkheden van propaangas, waaronder een verbetering van de te gebruiken geurstoffen zodat een zekere veiligheidsmarge kan worden gewaarborgd.

Daarnaast heeft de Raad een aanbeveling gedaan richting de Vereniging voor Beroeps Chartervaart om de kennis te verspreiden over de risico’s van gasophoping onder de vloer. Specifiek wordt daarbij ook aandacht gevraagd voor de potentiële risico’s van vuilwatertanks.persbericht_BreeSant.pdf

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.