Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Vermoedelijke airprox tussen drone en Embraer E190, OH-LKG, Amsterdam Airport Schiphol

Vermoedelijke airprox tussen drone en Embraer E190, OH-LKG, Amsterdam Airport Schiphol

Status : Afgerond

Tijdens de nadering van baan 18R namen de piloten van een Embraer-toestel, afkomstig uit Helsinki, rond 17.20 uur een drone waar op ongeveer 60 meter (200 voet) links van het vliegpad. Zij informeerden de luchtverkeersleiding op Schiphol hierover.

Het direct opsporen van de bestuurders van drones die zich in verboden luchtruim bevinden, blijkt in de praktijk bijzonder lastig, ook als de luchtverkeersleiding – zoals soms gebeurt - direct de politie inschakelt. Dat was nu niet het geval en het Commando Luchtstrijdkrachten van Defensie, dat een speciaal detectiesysteem heeft voor het waarnemen van drones, kon met de opgeslagen data de waarneming van de Embraer-piloten niet bevestigen.

Op basis van enkel de waarneming van de piloten heeft de Onderzoeksraad het voorval als een ernstig incident geclassificeerd. Gelet op bovenstaande en mede door het feit dat de melding op 13 juli 2021 (bijna twee maanden later) de Onderzoeksraad bereikte, ziet hij - vanwege onvoldoende mogelijkheden om nog bruikbare informatie te verkrijgen - af van verder onderzoek.

Dit ernstig incident is te vinden in de kwartaalrapportage luchtvaart over het 4e kwartaal van 2021.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.