Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Verlies van een motorinspectieluik, Eurocopter Deutschland EC135 T2+, PH-MAA, Bunne
Eurocopter EC135  Bron foto: ANWB MAA
Eurocopter EC135 Bron foto: ANWB MAA

Verlies van een motorinspectieluik, Eurocopter Deutschland EC135 T2+, PH-MAA, Bunne

Status : Afgerond

Om de twee motoren te beschermen tegen eroderende en corroderende elementen had de exploitant een spoeling van de motor gepland op de ochtend van 7 februari 2022.

Tijdens het spoelproces ontving de HEMS-dienst een oproep om onmiddellijk naar een noodgeval te vliegen. De helikopter steeg op van Groningen Airport Eelde en vloog in zuidwestelijke richting naar de plaats Joure. Tijdens de vlucht hoorde de piloot een geluid; hij dacht dat de helikopter een vogel had geraakt. Er waren geen indicaties of waarschuwingen in de cockpit dat er sprake was van een storing in een helikoptersysteem, dus de gezagvoerder besloot de vlucht voort te zetten. Kort daarna werd de scramble waarop de HEMS-operator had gereageerd, geannuleerd en keerde de helikopter terug naar Groningen Airport Eelde. Na de landing bleek dat er een inspectieluik van de motor ontbrak.

De oorzaak van het voorval is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het rechter motorpaneel niet op de juiste manier gesloten was nadat het spoelen van de motor werd afgebroken vanwege de HEMS-scramble. Als gevolg van aerodynamische overbelasting is het luik tijdens de vlucht losgeraakt van de helikopter.

Kijk voor meer informatie in deĀ Kwartaalrapportage luchtvaart 4e kwartaal 2022.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.