Direct naar de inhoud
De Piper PA-28-181 na verlies van controle tijdens doorstart (Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid)
De Piper PA-28-181 na verlies van controle tijdens doorstart (Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid)

Verlies van controle tijdens doorstart, Piper PA-28-181

Status : Afgerond

Op 7 september 2019 stortte de PH-LAG, een Piper PA-28-181, dat vanaf Breda International Airport (Seppe) vertrok, tijdens een touch-and-go net buiten het vliegveld neer. Aan boord een instructeur, een leerling-piloot en een passagier. Een van de inzittenden, de leerling, raakte lichtgewond, het vliegtuig was onherstelbaar beschadigd.

Heldere communicatie en duidelijke instructies blijven cruciaal

Het ongeval was het gevolg van een poging om op te stijgen tijdens een touch-and-go, met een snelheid die dicht bij de overtreksnelheid lag. Ondanks signalen dat het vliegtuig niet normaal kon opstijgen, zette de vlieginstructeur de startrol voort. Toen het vliegtuig op lage hoogte in de lucht kwam won het geen hoogte, maakte een helling en raakte de grond met de rechtervleugel. Het vliegtuig stortte net buiten de grens van het vliegveld neer.

Voor en tijdens de instructievlucht waren geen duidelijke afspraken gemaakt over wie het vliegtuig zou gaan besturen tijdens de touch-and-go. Door het ontbreken van duidelijke communicatie en duidelijke instructies was het onduidelijk hoe de taken in de cockpit waren verdeeld. Uit het technisch onderzoek kwamen geen storingen naar voren die aan het ongeval hebben kunnen  bijgedragen.

Naar aanleiding van het ongeval heeft de vliegschool maatregelen genomen om te voorkomen dat instructeurs lesgeven op vliegtuigtypes waarmee zij weinig ervaring hebben.

Behalve de Nederlandse samenvatting, is er ook een volledig rapport beschikbaar in het Engels.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.