Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Verlies van controle tijdens de landing, Cessna 177, G-BAJE, vliegveld Hilversum

Verlies van controle tijdens de landing, Cessna 177, G-BAJE, vliegveld Hilversum

Status : Afgerond

Tijdens de landing verloor de instructeur de controle over het toestel. Het toestel kwam in een weiland naast het vliegveld tot stilstand en raakte zwaar beschadigd. De instructeur maakte een proefles met een leerling in een Cessna 177 vanaf vliegveld Hilversum. Een passagier zat achterin het toestel. Na een vlucht van ongeveer een uur bestuurde de instructeur het vliegtuig en voegde in op het rugwindbeen (downwind) voor een landing op baan 31. Het toestel vloog vervolgens op final met full flaps.

De instructeur verklaarde dat net voor de landing, op een hoogte van circa 1 tot 1,5 meter boven de grasbaan, de linkervleugel plotseling naar beneden viel. Het linkerwiel raakte hierbij de grond. Het toestel vloog nog en dreef vervolgens af naar links in de richting van een sloot en een afrastering van prikkeldraad. De instructeur selecteerde vol vermogen en bracht de neus van het toestel omhoog, waarbij hij de controle over het toestel verloor, dat daarna de grond raakte.

De oorzaak voor de rolbeweging naar links, die het vliegtuig vlak voor de landing maakte, is niet met zekerheid vastgesteld. Mogelijk hebben meteorologische omstandigheden bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval.

Meer over dit voorval kunt u lezen in de Kwartaalrapportage Luchtvaart 1e kwartaal 2022 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.