Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Uitgeweken naar Phuket (Thailand) na rook in de cabine, Boeing 777-200, PH-BQB, boven Andamanse Zee (nabij Maleisië)
De beschadigde mobiele telefoon.  (Bron: Luchtvaartmaatschappij)
De beschadigde mobiele telefoon. (Bron: Luchtvaartmaatschappij)

Uitgeweken naar Phuket (Thailand) na rook in de cabine, Boeing 777-200, PH-BQB, boven Andamanse Zee (nabij Maleisië)

Status : Afgerond

De Boeing 777 voerde een vlucht uit van luchthaven Schiphol naar Kuala Lumpur International Airport in Maleisië. En route, boven de Andamanse Zee, ten westen van het vasteland van Zuidoost-Azië, viel de mobiele telefoon van een slapende passagier in een business class stoel. Toen de passagier wakker werd en de stoel in de upright positie bracht, verbrijzelde de telefoon. Dit veroorzaakte oververhitting en een zogenaamde thermal runaway van de lithium-ion batterij in de telefoon. Er kwam hierbij een aanzienlijke hoeveelheid rook vrij die zich concentreerde in een klein deel van de cabine, dat wordt afgesloten door gordijnen.

De gezagvoerder besloot om uit te wijken naar Phuket International Airport in Thailand. De reden hiervoor was de grote hoeveelheid gebruikt bluswater en de mogelijkheid dat de stoel nog nasmeulde. Het toestel maakte een veilige landing.

De betrokken luchtvaartmaatschappij overweegt een herziening van beschermingsmiddelen en beschikbare hulpmiddelen om brand veroorzaakt door lithium-ion batterijen te bestrijden. Ook kijkt de luchtvaartmaatschappij naar de effectiviteit van de huidige passagiersinstructies betreffende het bewegen van de stoelen in relatie tot elektronische apparaten die in een stoel zijn terecht gekomen.

Dit ernstig incident is opgenomen in de kwartaalrapportage luchtvaart over het 3e kwartaal van 2019.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.