Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Toegangsdeur verloren, Boeing 747-406ERF, PH-CKC, Amsterdam FIR
De onderkant van de romp van het toestel. (Bron: Luchtvaartmaatschappij)
De onderkant van de romp van het toestel. (Bron: Luchtvaartmaatschappij)

Toegangsdeur verloren, Boeing 747-406ERF, PH-CKC, Amsterdam FIR

Status : Afgerond

De Boeing 747 vertrok rond 22.20 uur voor een vrachtvlucht van Amsterdam Airport Schiphol naar Jomo Kenyatta International Airport in Kenia. Tijdens de klim naar kruishoogte – op ongeveer 12.000 voet – hoorde de bemanning een doffe knal. Daarna hoorde de bemanning een laag zoemgeluid in de cockpit en de cabine. Volgens de bemanning waren alle indicaties van het EICAS (Engine Indicating and Crew Alerting System) normaal. Na overleg met de luchtvaartmaatschappij besloot de bemanning de vlucht voort te zetten. Bij aankomst in Kenia werd tijdens een zogeheten walk-around check ontdekt dat aan de onderkant van de romp van het toestel een toegangsdeur van de airconditioning was afgebroken. Een deel van de deur zat nog met de scharnieren vast aan het toestel, het andere deel van de deur was verdwenen. De afgebroken deurdelen hadden lichte schade aan het toestel veroorzaakt.

De toegangsdeur van het airconditioningsysteem brak deels af tijdens de vlucht, hoogstwaarschijnlijk omdat deze na onderhoud niet goed was afgesloten. Onderbreking en afleiding van de normale werkroutine bij het sluiten van de deur hebben waarschijnlijk bijgedragen aan dit voorval.

De volledige analyse van dit ernstig incident is te vinden in de kwartaalrapportage luchtvaart over het 4e kwartaal van 2021.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.