Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • TCAS resolution advisory, Cessna 680 Citation Sovereign+, 4 april 2017

TCAS resolution advisory, Cessna 680 Citation Sovereign+, 4 april 2017

Status : Afgerond

De Cessna Citation Sovereign+ voerde een vlucht onder instrumentvliegvoorschriften (IFR) uit van Eindhoven Airport naar Twente Airport en bevond zich in de daling naar Twente toen de luchtverkeersleiding de bemanning wees op een zweefvliegtuig dat zich in de buurt van hen bevond. De bemanning van de zakenjet kon door bewolking echter geen visueel contact krijgen met het zweefvliegtuig.

Een korte tijd later volgde een traffic alert van het Traffic alert and Collision Avoidance System (TCAS),
die later omging naar een resolution advisory. De instructie van het TCAS voor de bemanning was om de daalsnelheid vast te houden. De bemanning volgde deze instructie op. De resolution advisory duurde ongeveer 10 seconden. Ook tijdens de resolution advisory was er geen visueel contact met het zweefvliegtuig.

Het voorval vond plaats in luchtruim met classificatie E op een hoogte van 4000 voet. De bewolking bevond zich op dezelfde hoogte. De bemanning van de zakenjet verklaarde dat het zweefvliegtuig waarschijnlijk dicht onder de bewolking moet hebben gevlogen. In luchtruimklasse E wordt door de luchtverkeersleiding separatie verleend tussen IFR- en ander IFR-verkeer. Aan IFRverkeer wordt alleen, indien mogelijk, informatie verleend over de positie van nabij verkeer dat vliegt onder zichtvliegvoorschriften (VFR). Het is in luchtruimklasse E niet verplicht voor VFR-verkeer om in contact te staan met de luchtverkeersleiding. Wel dient VFR-verkeer een minimale verticale afstand van 1000 voet onder de bewolking of een minimale horizontale afstand van 1500 meter van bewolking te bewaren. Dit om onder meer zichtbaar te zijn voor overig vliegverkeer.
De identiteit van het zweefvliegtuig en zijn bestuurder(s) kon niet worden vastgesteld. Zij konden daarom niet worden benaderd voor de verificatie van de beschrijving van dit voorval.

De rapportage treft u aan in de kwartaalrapportage luchtvaart over het tweede kwartaal van 2017.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.