Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Ongevallen met Russische geregistreerde vliegtuigen, Yakovlev 52, nabij Heeten, Sukhoi 29, De Kooy Airport
Het wrak van de Yak-52 na de impact.
Het wrak van de Yak-52 na de impact.

Ongevallen met Russische geregistreerde vliegtuigen, Yakovlev 52, nabij Heeten, Sukhoi 29, De Kooy Airport

Status : Afgerond

Dit rapport omvat het onderzoek naar twee ongevallen met Russisch geregistreerde vliegtuigen. De beide verongelukte vliegtuigen voerden een Russische registratie en waren onder meer in gebruik bij een groep vliegers verenigd onder de naam Red Star Flying Circus. Het eerste vliegtuig is verongelukt tijdens het oefenen van een kunstvliegfiguur en het tweede vliegtuig verongelukte bij het uitvoeren van een kunstvliegdemonstratie. Hoewel beide ongevallen onder verschillende omstandigheden hebben plaatsgevonden en enkele van de bij het eerste ongeval betrokken personen niet betrokken waren bij het tweede ongeval, zijn beide onderzoeken samengevoegd in een rapport. Door de samenvoeging van beide onderzoeken kon dieper worden ingegaan op de achterliggende oorzakelijke factoren.

Tijdens het beoefenen van kunstvliegfiguren met een Yakovlev 52 (Yak-52) met de Russische registratie RA02080 door een bestuurder en een instructeur kwam het vliegtuig in een vlakke spin terecht. Het lukte de inzittenden van het vliegtuig niet deze situatie op tijd te herstellen. Het vliegtuig raakte daardoor de grond met een hoge verticale snelheid in een min of meer horizontale positie. Als gevolg van de botsing met de grond kwamen de beide inzittenden om het leven. Het vliegtuig werd onherstelbaar beschadigd.

Tijdens een kunstvliegdemonstratie met een Sukhoi Su-29 met de Russische registratie RA01276 verloor het vliegtuig veel hoogte en snelheid. De bestuurder kon het vliegtuig niet tijdig onder controle te krijgen. Het vliegtuig raakte de grond onder een kleine hoek en vatte vlam. De bestuurder werd door de brandweer, met relatief lichte verwondingen uit het wrak bevrijd. Het vliegtuig werd onherstelbaar beschadigd.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.