Direct naar de inhoud

Noodlanding, Diamond DA40 TDI, Den Bommel

Status : Afgerond

De piloot ondervond motorproblemen, welke werden gevolgd door het uitvallen van de motor. Hij maakte een noodlanding in een akker met gewassen, waarbij het toestel schade opliep.

In oktober 2020 hebben de Duitse Bundesstelle für Flugunfalluntersuchung (BFU) en de Duitse fabrikant de motor van de PH-TDS verder onderzocht. Naast de al geconstateerde schade bleek dat bouten (stud bolts) van de schalen van één van de hoofdlagers waren afgebroken. In dezelfde periode viel een gelijksoortige motor uit Ethiopië uit. Bij het uit elkaar halen van deze motor kwam eveneens een afgebroken stud bolt aan het licht, al was de krukas nog intact. Vermoedelijk zijn de stud bolts van de PH-TDS en van de motor uit Ethiopië kapot gegaan als gevolg van metaalmoeheid. In februari 2021 meldde de BFU aan de Onderzoeksraad dat – naast het voorval met de PH-TDS – vier andere gevallen van motoruitval bekend waren.

Corrigerende maatregelen

Op 18 december 2020 heeft de motorfabrikant een Service Bulletin (SB) gepubliceerd voor eigenaren en onderhoudsbedrijven. In dit bulletin werd verwezen naar de serienummers van dit type motor die uitgerust zijn met stud bolts uit verdachte (donkerkleurige) batches. De fabrikant zal deze stud bolts vervangen en heeft grenzen gesteld aan het aantal vlieguren en de periode waarbinnen deze vervanging uitgevoerd moet zijn. De herstelinspanningen van de fabrikant worden gemonitord door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA), dat de technische informatie in de SB heeft goedgekeurd.

In september 2021 meldde de BFU dat 370 motoren ter inspectie waren teruggestuurd naar hun productiefaciliteit. Deze grootschalige veiligheidsmaatregel van de fabrikant had tot gevolg dat nog eens 17 motoren (22 in totaal, als de gevallen van motoruitval tijdens de vlucht worden meegeteld) met defecte stud bolts werden ontdekt.

Meer informatie over dit voorval is te vinden in de kwartaalrapportage luchtvaart 3e kwartaal 2021.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.