Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Neuswielpoot omgebogen tijdens landing, TL-3000 Sirius, PH-4F9 vliegveld Hoogeveen
Omgebogen neuswielpoot (Bron: Piloot)
Omgebogen neuswielpoot (Bron: Piloot)

Neuswielpoot omgebogen tijdens landing, TL-3000 Sirius, PH-4F9 vliegveld Hoogeveen

Status : Afgerond

De piloot, als enige inzittende van het vliegtuig, maakte een vlucht van vliegveld Stadskanaal naar vliegveld Hoogeveen. De piloot verklaarde dat hij, na een normale landing op baan 09 met een noordelijke wind met een sterkte van 10 knopen, voelde dat het vliegtuig tijdens de uitrol naar links trok. Het lukte hem niet om dit te corrigeren. De neuswielpoot boog vervolgens naar links en naar achteren waardoor de neus van het vliegtuig zakte en de propeller de grond raakte. Het vliegtuig kwam vervolgens abrupt tot stilstand. De piloot bleef ongedeerd.

Als gevolg van het ongeval raakten de neuspoot met het neuswiel, de propeller, de rechter vleugeltip en de wielkasten van het hoofd landingsgestel beschadigd.

In Nederland vonden eerder drie ongevallen met een TL-3000 Sirius plaats (in 2019, 2020 en 2021). Deze ongeval­len werden alle gekenmerkt door het bezwijken van het neus­landingsgestel tijdens de landing. De vliegtuigbouwer TL-ULTRALIGHT s.r.o. benadrukte dat de sterkte van het neuslandingsgestel voldoet aan de luchtwaar­digheidseisen voor micro light aeroplanes met een maximum startmassa van 600 kg.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft dit voorval niet nader onderzocht. Het voorval is beschreven in de Kwartaalrapportage luchtvaart 1e kwartaal 2023.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.