Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Grondzwaai tijdens lierstart, LS 4-b, Vliegbasis Leeuwarden

Grondzwaai tijdens lierstart, LS 4-b, Vliegbasis Leeuwarden

Status : Afgerond

De piloot van het eenpersoonszweefvliegtuig, type LS-4, stond omstreeks 15.45 uur gereed om via de lierstartmethode op te stijgen vanaf baan 20 voor een lokale vlucht. Het zweefvliegtuig had die dag reeds twee vluchten gemaakt. Aangezien de piloot nog niet in het bezit was van een brevet, had hij zich voor de vlucht laten briefen door de dienstdoende instructeur. Deze had hem gemeld dat de windsnelheid iets was toegenomen. De wind kwam met een snelheid van circa 12 knopen iets van links, in de startrichting gezien, maar stond bijna recht op de baan. Het was een warme middag. De neus van het zweefvliegtuig stond volgens de piloot iets richting het lierpad gericht.

Na het straktrekken van de lierkabel begon het toestel over de grond te rollen. De piloot had zijn linkerhand op zijn been liggen in de buurt van de ontkoppelhaak. Hij verklaarde dat alles normaal leek te gaan; het rollen duurde wel even maar zodra het toestel los kwam van de grond begon het meteen rechtsom te draaien. De piloot greep meteen naar de ontkoppelhaak; hij moest echter even naar voren buigen om aan de haak te kunnen trekken en zo de kabel te ontkoppelen. Het toestel was volgens hem toen al bijna 180 graden gedraaid, waarna het toestel uit de lucht viel en de neus van het toestel als eerste de grond raakte. De neus scheurde open en de kap versplinterde hierbij volledig. Vervolgens viel de staart naar beneden en rolde het zweefvliegtuig nog een stuk achteruit. De piloot bleef ongedeerd.

De volledige beschrijving van dit ongeval is te vinden in de kwartaalrapportage luchtvaart over het 2e kwartaal van 2019.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.