Direct naar de inhoud

Etheen lekkage, Dow Chemical Terneuzen

Status : Afgerond

Op 16 mei 2021 is er onbedoeld 40 ton etheen vrijgekomen bij Dow Benelux B.V. door een scheur in een drain. De emissie duurde in totaal 17 uur. Buiten het terrein van Dow zijn geen gevaarlijke concentraties van het gas waargenomen. Bij het voorval raakte niemand gewond.

Uitgebreider leren om onvoorziene scenario’s te voorkomen

Het gas kwam vrij door een combinatie van vijf verschillende factoren. Bij ten minste drie van de factoren heeft het onderhoud- en inspectieregime van Dow een rol gespeeld. Verder is van belang dat Dow geen procesparameters had op het functioneren van de betrokken onderdelen.

Door het ontbreken van volgbare indicatoren in de controlekamer was ook lang onduidelijkheid wat de precieze locatie van de lekkage was. In eerste instantie werd een verkeerde aanname gedaan omdat er op het moment van de emissie problemen waren met de propeeninstallatie en er een waarneming van propeengeur was tijdens de emissie. Toen duidelijk werd dat het om een etheen emissie ging, kon het verspreiden van het gas beperkt worden.

Door zich in het eigen onderzoek te richten op de directe en achterliggende, veelal technische, oorzaken die aan de basis lagen van dit voorval trekt Dow lessen. Desalniettemin mist Dow waardevolle, integrale lessen over het voorval met betrekking tot de aannames die het bedrijf doet bij het uitvoeren van risicoanalyses, onderhoud en inspecties. De Onderzoeksraad ziet een meerwaarde voor Dow om de samenhang van omstandigheden waarin het voorval heeft kunnen plaatsvinden en achterliggende factoren de aandacht te geven, daarbij de onderliggende waarden, veronderstellingen en beleid ter discussie stellend.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.