
Bijna-botsing op de grond, Boeing 737, PH-BGB en Embraer 190, G-LCYP, Amsterdam Airport Schiphol
Op 20 april 2017 vond op Amsterdam Airport Schiphol een bijna-botsing plaats tussen twee vliegtuigen op de grond. Een Boeing 737 taxiede na de landing naar de opstelplaats aan de terminal en een Embraer 190 werd met hulp van een vliegtuigtrekker van de opstelplaats naar het platform geduwd.
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft dit voorval bij de Onderzoeksraad gemeld en zelf een onderzoek ingesteld. De Onderzoeksraad is geen eigen onderzoek gestart naar dit voorval. Deze tekst is gebaseerd op de uitkomsten van het LVNL-onderzoek.
Een vliegtuig van het type Boeing 737 was op baan 18R geland en taxiede naar parkeerplaats D54. Omdat baan 18C gelijktijdig in gebruik was voor landend verkeer, werd getaxied via de zuidelijke taxiroute over rijbaan Zulu. Na rijbaan Zulu vervolgde de Boeing de weg via rijbaan Quebec.
Er werd onderhoud uitgevoerd aan de Kaagbaan (06-24). Ook een deel van de naastgelegen taxiroute Bravo was afgesloten voor vliegverkeer. De Boeing kreeg daarom de opdracht te rijden volgens de niet-standaard taxiroute Alfa tot aan kruising A9. Hier draaide het vliegtuig het platform op richting D54. Dit was niet gecoördineerd met de grondverkeersleider die verantwoordelijk was voor het platform waar het voorval plaatsvond.
Bij opstelplaats D27 stond een andere Boeing 737 die achteruit werd geduwd voor vertrek. Een Embraer 190 die geparkeerd stond bij D31 kreeg ook toestemming voor de pushback. Op het moment dat de binnenkomende Boeing op rijbaan Alfa naast de Embraer taxiede, werd aangevangen met de pushback van de Embraer.
Toen de Boeing bij kruising A9 een bocht naar links maakte, kwam de Embraer in het blikveld van de bemanning van de Boeing. Tegelijkertijd zag de chauffeur van de vliegtuigtrekker de Boeing aankomen. Zowel de bemanning van de Boeing als de chauffeur namen onmiddellijk actie en stopten. Volgens de betrokkenen was de onderlinge afstand enkele meters.
Uit het onderzoeksrapport van LVNL blijkt dat de betrokken grondverkeersleider het conflict tussen de naar D54 taxiënde Boeing en de pushback van de Embraer niet had opgemerkt. Dit had onder andere te maken met de complexiteit van het verkeersaanbod in combinatie met de werkzaamheden aan de Kaagbaan en de anders dan gebruikelijke taxiroutes. Daarnaast is uit de analyse naar voren gekomen dat het voorval is ontstaan door onvoldoende samenwerking tussen de grondverkeersleiders.
Dit ernstige incident is opgenomen in de kwartaalrapportage luchtvaart over het 3e kwartaal van 2018.