Direct naar de inhoud
Lelystad Airport (Bron: Luchtverkeersleiding Nederland)
Lelystad Airport (Bron: Luchtverkeersleiding Nederland)

Airproxes nabij Lelystad Airport

Status : Afgerond

Na de overgang van Lelystad Airport van een ongecontroleerde naar een gecontroleerde luchthaven, heeft de Onderzoeksraad in november 2019 meldingen over airproxes ontvangen, die nabij Lelystad Airport plaatsvonden. Een airprox is een potentieel gevaarlijke situatie waarbij vliegtuigen dicht bij elkaar komen. De betrokken toestellen waren vooral eenmotorige vliegtuigen die plezier- en lesvluchten maakten. De Raad heeft onderzoek gedaan naar de directe en onderliggende oorzaken en mogelijke gemeenschappelijke factoren van acht voorvallen.

Continu toezicht op procedures en routes en mogelijke aanpassing daarvan

Om groot commercieel vliegverkeer in de toekomst op Lelystad Airport mogelijk te maken, zijn in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voorbereidingen getroffen. Een van deze voorbereidingen betrof de overgang van een ongecontroleerde naar een gecontroleerde luchthaven met plaatselijke luchtverkeersleidingsgebieden en naderingsverkeersleidingsgebieden. Vanaf 7 november 2019 zijn Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) gezamenlijk verantwoordelijk voor het afhandelen van het luchtverkeer op en nabij Lelystad Airport.

Getroffen maatregelen effectief
De Onderzoeksraad heeft vastgesteld dat de overgang van een ongecontroleerde naar een gecontroleerde luchthaven vooral in de beginperiode, november 2019, een ingrijpende verandering was voor  betrokken piloten en luchtverkeersleiders. Op basis van de ervaringen tijdens de eerste maand na de invoering van luchtverkeersleiding hebben LVNL en CLSK maatregelen genomen die op 7 december 2019 van kracht gingen. Eén van de maatregelen was het separeren van routes voor inkomend en uitgaand vliegverkeer. De maatregelen die op 7 december 2019 zijn genomen lijken een positief effect te hebben gehad, aangezien het aantal gemelde airproxes is afgenomen.

Als de komst van commercieel vliegverkeer in de toekomst een feit is, wordt het strikt naleven van de procedures nog belangrijker. Ongeacht de wijzigingen in de procedures of routes vereist het terugdringen van het aantal airproxes alle inzet en continu toezicht en zullen alle betrokken partijen zich moeten aanpassen.

Behalve de Nederlandse samenvatting, is er ook een volledig rapport beschikbaar in het Engels.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.