Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Airprox, Guimbal Cabri G2, PH-HCF en Diamond DA40D, PH-FLD, nabij Almere

Airprox, Guimbal Cabri G2, PH-HCF en Diamond DA40D, PH-FLD, nabij Almere

Status : Afgerond

Omstreeks 16.00 uur steeg de PH-HCF, een Guimbal Cabri G2 helikopter, op vanaf baan 23 van Lelystad Airport voor een trainingsvlucht naar Noord-Holland. De piloot had van de luchtverkeersleiding van Lelystad Airport toestemming gekregen om na de start langs de snelweg A6 in de richting van Almere te vliegen op een hoogte van 1000 voet. Kort daarna kreeg de PH-FLD, een Diamond DA40D, ook toestemming van de luchtverkeersleiding om op te stijgen vanaf baan 23 en ook langs de snelweg A6 in de richting van Almere te vliegen. De luchtverkeersleider waarschuwde de piloot dat er voor hem een helikopter op dezelfde route op 1000 voet vloog. De piloot van het vliegtuig bevestigde deze waarschuwing.

Toen de PH-HCF in de buurt van Almere vloog, zag de piloot opeens dat een vleugelvliegtuig recht over zijn helikopter heenvloog. Dit vliegtuig vloog in dezelfde richting met een, volgens de piloot, geschat hoogteverschil van 30 voet met hoge snelheid over de helikopter heen.

De piloot van de Diamond verklaarde dat hij de waarschuwing van de luchtverkeersleider voor de helikopter die voor hem vloog had gehoord en naar deze helikopter had uitgekeken. Toen hij langs de A6 op ongeveer 1200 voet in de richting van Almere vloog, hoorde hij nogmaals een waarschuwing voor een helikopter die langs de A6 in de richting van het meldingspunt X-Ray zou vliegen. Hierdoor ontstond enige verwarring bij de piloot van de Diamond die er vanuit ging dat het om dezelfde helikopter ging als in de eerste waarschuwing. Dat bleek niet het geval. De piloot zag deze helikopter niet maar na enige tijd ging hij er vanuit dat deze helikopter geen gevaar meer opleverde. Daarna vloog hij verder in zuidelijke richting op ongeveer 1200 voet. De piloot van de Diamond heeft daarbij de PH-HCF niet gezien. Pas later, begreep hij dat er sprake was geweest van niet één maar twee helikopters.

Kijk voor meer informatie in de Kwartaalrapportage luchtvaart 4e kwartaal 2022.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.