Direct naar de inhoud
  • Home
  • Onderzoeken
  • Airprox, Glaser Dirks LS8, PH-1454, Piper PA-28-181, OY-SPL, ten zuiden van Zwartsluis
Airprox nabij Zwartsluis.  (Bron radargegevens: LVNL, kaart: OpenStreetMap)
Airprox nabij Zwartsluis. (Bron radargegevens: LVNL, kaart: OpenStreetMap)

Airprox, Glaser Dirks LS8, PH-1454, Piper PA-28-181, OY-SPL, ten zuiden van Zwartsluis

Status : Afgerond

De PH-1454, een Rolladen-Schneider LS8-18 eenpersoonszweefvliegtuig, steeg om 16.15 uur op van het zweefvliegveld Lemelerveld voor een overlandvlucht.
Omstreeks 16.30 uur vloog het toestel ten zuiden van Zwartsluis toen het rakelings werd gepasseerd door een motorvliegtuig. Het vliegtuig vloog van rechts naar links voor het zweefvliegtuig langs op ongeveer dezelfde hoogte. Omdat de piloot van de PH-1454 werd verrast, had hij geen tijd om een uitwijkmanoeuvre te maken. De piloot van het motorvliegtuig maakte ook geen uitwijkmanoeuvre.

Uit onderzoek is gebleken dat het motorvliegtuig een Deens geregistreerde Piper PA-28-181 was, de OY-SPL. Het toestel was om 15.47 uur vertrokken van Breda International Airport voor een vlucht naar vliegveld Ringsted in Denemarken. Aan boord waren de piloot en drie passagiers. Kort nadat het vliegtuig was opgestegen, kreeg de piloot de klaring om de vlucht onder instrumentvliegvoorschriften (IFR) voort te zetten. De piloot schakelde de automatische piloot toen in waarna het vliegtuig in een min of meer noordoostelijke koers op een hoogte van 5000 voet in de richting van Denemarken vloog. Hij verklaarde dat hij zich kon herinneren dat hij tijdens de vlucht door de luchtverkeersleiding was gewaarschuwd voor zweefvliegtuigen, maar hij kon zich niet herinneren waar dit was geweest. De piloot en de passagiers hadden voortdurend uitgekeken, maar geen andere vliegtuigen in de buurt gezien. Zij hadden niets van het voorval gemerkt.

Een nadere analyse van dit ernstig incident is te vinden in de kwartaalrapportage luchtvaart over het 4e kwartaal van 2019.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.