Sector Railverkeer

Botsing tussen een reizigerstrein en een hoogwerker te Dalfsen

Introductie

Op 23 februari 2016 botste een reizigerstrein op een bewaakte overweg tussen Dalfsen en Ommen met hoge snelheid op een overstekende hoogwerker. Hierbij kwam de treinmachinist om het leven. De cabine waarin hij zich bevond, werd geheel vernield. De trein ontspoorde en kwam op zijn zijkant terecht. Twee inzittenden van de trein raakten lichtgewond. De hoogwerker werd volledig verwoest.
 
De afgelopen decennia is het aantal ernstige overwegongevallen aanzienlijk teruggedrongen. De laatste jaren stagneert die afname; het aantal dodelijke slachtoffers bedraagt al enige tijd tien tot vijftien per jaar. Voor de Onderzoeksraad vormde de treinbotsing in Dalfsen aanleiding te onderzoeken of uit dit ongeval lessen zijn trekken die kunnen bijdragen aan verbetering van overwegveiligheid in het algemeen.

Overweg in beeld
Zelf zien hoe het er op de locatie van het voorval uitziet? In deze locatieviewer kunt u een 3D model van de omgeving rond de overweg bekijken. Gebruik uw muis om te navigeren. Klik op de afbeelding hieronder. (Meest geschikt voor desktop of tablet)

Statistieken

  • Startdatum onderzoek 23 feb. 2016
  • Einddatum onderzoek 13 dec. 2016
  • Type onderzoekVolledig
  • Status onderzoekAfgerond

Raadslid voor dit project

Fasen:

Publicatie

  • Persberichten 13 dec. 2016

    Duidelijke instructies nodig bij spoorwegovergangen

    Inschattingsfouten van bestuurders bij het oversteken van overwegen kunnen leiden tot ongevallen. ProRail moet daarom zorgen voor instructies bij overwegen om duidelijk te maken of bestuurders van zware en langzame voertuigen zelfstandig de overweg kunnen passeren of dat zij daarbij informatie en instructies van ProRail nodig hebben. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport Botsing tussen een reizigerstrein en een hoogwerker te Dalfsen. Ook is de Raad van mening dat er meer veiligheidswinst valt te behalen wanneer ProRail en lokale wegbeheerders beter samenwerken bij het beoordelen van de risico’s op ongevallen bij overwegen.

  • Downloads

Rapporten

Aanbevelingen

Botsing tussen een reizigerstrein en een hoogwerker te Dalfsen.

Botsing tussen een reizigerstrein en een hoogwerker te Dalfsen.

Download video