Direct naar de inhoud

Op 30 december 2013 ontstond een ethyleenoxide lekkage in een bovengronds deel van een leiding bij een olieraffinaderij van Shell Pernis. In totaal is daarbij 11,2 ton ethyleenoxide vrijgekomen in de directe omgeving. Ethyleenoxide is een gevaarlijke stof omdat het giftig is, makkelijk ontbrandt en kan exploderen. Uit onderzoek blijkt dat Shell niet was voorbereid op een dergelijke lekkage.

De lekkage van ethyleenoxide werd ontdekt door een operator die dit direct doorgaf aan de meldkamer van Shell. Daarop is het  betreffende leidingwerk afgesloten en werd door het opzetten van een watergordijn verdere verspreiding door de lucht voorkomen. Hierdoor bleef het gebied met concentraties ethyleenoxide die gevaar voor de gezondheid op kunnen leveren, beperkt tot het terrein van Shell en de naastgelegen haven.

De lekkage is ontstaan omdat de isolatiekoppelingen (chemisch) werden aangetast over de gebruiksduur van 18 jaar. Shell ging ervan uit dat deze een veel langere levensduur hadden. Naar aanleiding van de lekkage heeft Shell een reeks maatregelen genomen. De isolatiekoppelingen zijn vervangen door flenzen die gedurende hun levensduur inwendig ge√Įnspecteerd kunnen worden. Verder past Shell nu technische middelen toe om lekken tijdig te kunnen detecteren en heeft Shell noodprocedures opgesteld voor het leegmaken van de ethyleenoxideleiding.

Tijdens het afronden van dit rapport is bekend gemaakt dat de Onderzoeksraad een onderzoek is gestart naar de emissie van ethyleenoxide bij Shell Moerdijk. Volgens Shell is hierbij vanaf november 2015 in totaal circa 25 ton van het gas vrijgekomen in de buitenlucht.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.