Direct naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Evenementenvergunning nodig voor organisatie vreugdevuren Den Haag

De aanleiding voor dit onderzoek was de jaarwisseling 2018-2019 in Scheveningen, waarbij de vuurstapel op het strand van Scheveningen een vuurregen veroorzaakte. De vele brandende delen die na middernacht neerdaalden op de boulevard en aangrenzende bebouwing, richtte aanzienlijke materiele schade aan. Brandweer en politie zetten alle zeilen bij om de ontstane crisissituatie onder controle te krijgen. Mede op verzoek van de burgemeester van Den Haag startte de Onderzoeksraad zijn onderzoek naar het vliegvuur, de vuurstapel en de organisatie van dit jaarlijkse evenement.

Vergunningsprocedure met ingebouwde waarborgen

In het rapport beveelt de Raad onder andere aan om gebruik te maken van een vergunningentraject voor dergelijke evenementen zodat heldere voorschriften gegeven kunnen worden, moeten toekomstige organisatoren van vreugdevuren zich inspannen om de veiligheidsrisico’s voor bouwers, omwonenden en publiek zo goed mogelijk te beheersen en moeten hulpdiensten als politie en brandweer de gemeente bijstaan met deskundig en kritisch advies, zowel gevraagd en als ongevraagd.

De Onderzoeksraad concludeert dat de aanbevelingen afdoende zijn opgevolgd. Zo heeft het college van burgemeester en wethouders de vreugdevuren aangemerkt als evenement waarvoor een reguliere evenementenvergunning aangevraagd dient te worden. Binnen de vergunningsprocedure zijn de nodige waarborgen ingebouwd en is een (autonome) adviserende rol weggelegd voor de hulpdiensten.

De volledige reactie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de opvolging van de aanbevelingen is te vinden op de onderzoekspagina ‘Vliegvuur op Scheveningen‘. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.